Art Repair.nl

Skip naar inhoud | Contact

Hoe belangrijk is kunst in uw leven?

 50%   Uitermate belangrijk
 25%   Anders, nl.
 25%   Redelijk belangrijk
 0%   Weinig interesse
 0%   Een bijzaak

Houten kunstwerk? bronzen kunstwerk!

Begin
Houten Amos uit 1991 Amos 1991

Amos, een houten beeld van beeldhouwer Omer Gielliet uit Breskens, stond  sinds de plaatsing in 1991 onbeschermd tegen weer en wind aan de Westerschelde. Ook af en toe een flinke lik lijnolie hielp niet tegen verval. Maar het was de bedoeling van de maker dat het beeld zou vergaan.

Bewoners van het dorp zagen dat anders, zij wilden het beeld bewaren en zetten een aantal keer een bericht in de krant.

Ik zag het bericht en dacht huppekee, dat moetkunnen als je een bronzen replica maakt. En zogezegd zo gedaan.Spaanders
de onderkant van het houten origineel van Amos een gipskap in 3 delen als de gipskap niet lossend is, moet het houten origineel uitgehakt worden
De houten Amos van totaal 8 meter lengte, is tijdens het werk totaal aan spaanders gehakt.

Op de eerste foto is de onderkant van Amos te zien met een doorsnede van 45/50cm en plm 2 meter lang, dit deel is in drie stukken gezaagd en 'ingevormd' in zogenaamde gipskappen.
Deze gipskappen vormen de 'contramal'. Hierin wordt uiteindelijk het brons gegoten. Hoe mooier de gipskappen, hoe mooier het bronzen gietsel!

De foto laat duidelijk zien dat de gipskappen in delen rond het houten origineel worden gemaakt. De gipskappen worden zoveel mogelijk "lossend" gemaakt, maar gaat dat niet dan wordt het hout uit de mal gekapt.

De laatste foto laat het vele werk zien. Zonder de gipskap te verliezen moet het hout uit de gipsen omhulling worden gekapt.Laswerk in brons
enkele delen als geheel gegoten losse delen worden tot een geheel gelast de naam van Amos in brons
Sommige delen zijn samengevoegd gegoten, andere delen zijn weer als aparte stukken gegoten. Uiteindelijk worden alle delen samengevoegd. Heel veel meter laswerk dus. Alle lasnaden worden ook weer bijgewerkt, dat wil zeggen dat in het uiteindelijk resultaat er niets van te zien is.

Zo ook de naam van Amos. Dat er een lasnaad doorheen liep, is niet meer te zien.

Eind
Bronzen boom
CSS Template by Rambling Soul | Valid XHTML 1.0 | CSS 2.0